Chocoa 2018 – Clearchox toont gezichten achter chocolade

Op 24 en 25 februari 2018 vindt wederom het jaarlijks chocolade evenement Chocoa plaats in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Kunstenares Laura Reiman exposeert in chocolade geschilderde portretten van cacaoboeren en andere mensen die ervoor zorgen dat wij kunnen genieten van dit bijzondere product. Want die reep is er niet zomaar.


Clearchox is weer van de partij met een gedeelde stand met Chocoladeverkopers. Clearchox is gestart als webshop in 2009, maar levert de laatste jaren vooral aan winkels. Chocoladeverkopers is (web-)winkel en richt zich meer op de individuele consument. En we zijn het roerend eens met elkaar over wat goede chocolade is, dus het is win-win als we bij deze gelegenheid met elkaar optrekken.


Clearchox op Chocoa 2017 samen met Chocoladeverkopers

De gezichten achter onze chocolades

Misyanto van Krakakoa

Clearchox werkt al een aantal jaren samen met kunstenares Laura Reiman. Zij werkt aan een project over de herkomst van cacao en chocolade. Onderdeel hiervan is het schilderen van portretten van cacaoboeren en chocolademakers uit alle landen waar cacao verbouwd wordt en/of chocolade wordt gemaakt. De portretten worden met chocola geschilderd.

Clearchox sponsort Laura onder andere met kiloblokken Chchukululu chocolade uit Ecuador. Bovendien heeft de contacten met de chocoladeproducenten die foto’s van hun boeren en werknemers opsturen om te portretteren. De schilderijen zijn ook te zien op de ClearChox website. Op zich ook een win-win situatie: door de namen en leefgebieden van deze mensen te achterhalen weten we zeker dat we met transparente handelsketens te maken hebben. Bovendien is het voor de geportretteerden ook bijzonder om een print van hun eigen portret te ontvangen.
Het is voor ons een manier om hen, zij die de grondstof voor bijzondere chocolades zorgen, onze waardering te tonen.
En het is een manier om hier, u, de consument, te laten zien dat er een gezicht, een persoon achter de reep chocola verborgen is.
Want iedereen die bij het productieproces is betrokken is belangrijk.
En dat begint bij het betalen van een eerlijke prijs. Een prijs die garandeert dat de boer, de productiemedewerker of wie dan ook, een menswaardig bestaan met toekomstperspectief kan opbouwen.


Expositie tijdens Chocoa

Gisella Caseido, Rancho Grande, Ecuador

Het betalen van die eerlijke prijs is niet alleen de verantwoordelijkheid van de chocoladeproducent; het is ook iets van de consument. Die, u, moet bereid zijn om een hogere prijs te betalen. Lees hierover meer in een eerder door ons gepubliceerd artikel: De waarde van goedkope chocolade.

Door de schilderijen nu ‘live’ te exposeren op Chocoa hopen we meer chocoladeliefhebbers te bereiken met deze boodschap en te overtuigen van het belang van een transparante handelsketen met een eerlijke prijs voor iedereen.

Plaats een reactie