Chocolade-honingtaart

Bron: Claire Ptak in The Guardian, 28 januari 2017

165 gr roomboter; 360 gr pure chocolade (bijv. 100% Kuná); 125 gr honing; 200 gr amandelen, met velletje, heel fijn gemalen; 10 eieren, gescheiden; ¼ theel zout; 1 theel natriumbicarbonaat (dubbelkoolzure soda, baking powder); 225 gr double cream (of mascarpone); 1 eetl honing;

Verhit de oven op 170o Celsius. Neem een 25 cm Ø bakblik en bekleed het met bakpapier.

Snijd de boter in blokken en als u geen drops of couverture gebruikt: breek de chocolade in stukken. Neem een kom en hang die in warm water (niet koken, ca. 60 graden) of neem een au-bain-mariepan. Smelt de boter en de chocolade. Als gesmolten, vuur uit / van het vuur halen.

Klop de eiwitten, met een snuf zout en de dubbelkoolzure soda in een vetvrije kom stijf. Dus met pieken.


Als de chocolade redelijk is afgekoeld, maar nog wel vloeibaar, roer de honing er doorheen. En meteen een voor een (of twee voor twee) de eigelen goed doorroeren. (Als het te warm is, stolt het eigeel meteen en wordt het een klonterige massa. Dat is ongewenst.)

Spatel de chocolademassa door de eiwitten. Dat lijkt eerst moeilijk te gaan, maar rustig in dezelfde richting blijven omscheppen. Schep voor schep chocola tot de eiwitmassa mooi bruin is. Dan de amandelen erdoor mengen.


Breng over in de bakvorm en bak. Een half uur. Zeker niet te lang. Mag een beetje ‘klef’ zijn binnenin.

Meng de double cream – even opwarmen om het ietsje zachter te maken – met nog wat honing. Smeer het over de taart. En trek er nog wat sporen honing over.

Eet smakelijk!


OPMERKINGEN
1) In het originele recept wordt ‘cream of tartar’ gebruikt, dat kennen we niet. We hebben baking soda, oftewel natriumbicarbonaat oftewel dubbelkoolzure soda gebruikt. Bakpoeder kan ook.
2) In het originele recept gaat 100 gram honing in de cake, maar wordt uitgegaan van pure chocolade. Dat laatste is een rekbaar begrip. Als u 360 gram pure chocolade met 60% cacao gebruikt, is daarvan 40% suiker. Dat is 144 gram. Bij puur van 70% is dit ruim 100 gram suiker. Plus de 100 gram honing wordt heel erg zoet. Wij hebben werkelijk uitmuntende en dan ook 100% pure chocolade gebruikt en 25 gram honing extra.

Plaats een reactie