Chocoladeportret komt aan op Madagaskar

Ik, Laura Reiman, beeldend kunstenares, ben al een aantal jaar bezig portretten van cacaoboeren en chocoladeproducenten te schilderen met pure chocolade. Dit doe ik in samenwerking met Clearchox, die mij de verf ofwel chocolade sponsort voor dit project. De portretten worden met 80% Chchukululu uit Ecuador vervaardigd. Het doel is een grote collectie portretten van cacaoboeren en chocolademakers van over de hele wereld bij elkaar te schilderen. Zo laat ik de gezichten achter de chocolade zien èn toon aan de chocolade die Clearchox verkoopt volledig traceerbaar is. Voor ieder portret moet namelijk de naam en woonplaats van de de desbetreffende persoon worden achterhaald . Dit is niet altijd makkelijk en het maakt je ervan bewust dat cacaoboeren in afgelegen gebieden wonen. En soms geen achternaam hebben, om maar een voorbeeld te noemen.


Chocolade portret van Francoise Zarasoa, geschilderd in januari 2018

De blik van Francoise Zarasoa

Onlangs schilderde ik Francoise Zarasoa uit Madagaskar. Zij verbouwt cacao voor Madécasse. Ik had het portret van Francoise geschilderd vanaf de foto die in het Madécasse impact report stond.
Maar haar naam stond er niet bij.
Wel van de andere vrouw in de foto. Maar ik wilde nou net Francoise schilderen, omdat haar blik mij aansprak. Dus een mailtje aan  Madécasse gestuurd. We kregen een heel enthousiast antwoord en haar naam, leeftijd en het dorp waar ze woont. En zelfs het aantal kleinkinderen dat ze heeft.
Nate Engel van Madécasse was zó onder de indruk van het portret dat hij het afdrukte, inlijstte en naar Francoise bracht in Antranokarany, het dorp waar zij woont.
Francoise en haar man wisten tot dat moment van niks. Ze waren zeer blij verrast met het portret, een misschien ook een beetje overrompeld. Ik was zelf ook erg aangedaan toen Nate mij de bovenstaande foto stuurde.


Westerse consument bewust maken

Ik ben dit portrettenproject begonnen om ons, Westerse consument, bewust te maken van het feit dat mensen in verre landen de grondstoffen voor hun chocolade produceren. Chocolade die we meest achteloos opeten.
Die mensen zijn misschien ver weg, maar door de reep chocola toch met ons verbonden. Ze werken, net als wij, om te kunnen eten, een dak boven het hoofd te hebben, hun kinderen naar school te sturen en om hun toekomstdromen te verwezenlijken.
Ik had er nooit bij stilgestaan dat de portretten ook bij de geportretteerden in die verre landen terecht zouden kunnen komen. Laat staan dat ik dacht aan wat dat zou betekenen voor die mensen. Het lijkt mij best raar, als je nergens iets van af weet, dat iemand met een foto van een geschilderd portret van jezelf komt  aanzetten.
Ik hoop van harte dat ze het ontvangen als blijk van erkenning. Omdat wij hier erg blij zijn dat zij daar cacao verbouwen waar heerlijke chocolade van gemaakt wordt,  waar wij erg van genieten.


Francoise en haar man Djao Etienne wonen op Madagaskar in het dorp Antranokarany en bezitten twee hectaren aan cacaoplantage, die ze samen bewerken. Francoise houdt zich bezig et het sorteren en het verwijderen van onzuiverheden van de cacao. Ze zijn aangesloten bij de Cooperatie COKAFA, waarvan Madécasse cacao afneemt om in een lokale fabriek hun chocolade te produceren. Francoise en haar man hebben maar liefst vijf kinderen en tien kleinkinderen.

 


De foto uit het Madécasse impact report die ik gebruikte om het portret van Francoise te schilderen

Plaats een reactie