Georg Bernardini: Affiniteit met goede chocola ontbreekt

In het winternummer van het Duitse blad Confiserie Welt staat een interview met Georg Bernardini van Georgia Ramon. Hij schetst een beeld dat als het om chocolade gaat, de markt minder kwaliteitsbewust is dan tien jaar geleden. De media kunnen daar wat aan doen.

Confiserie Welt is het blad van de Duitse Club der Confiserien e.V. – Lees het hele interview hier (PDF, Duitstalig).


Bernardini stelt dat het maken van chocola ambachtelijk werk is, en dat steeds minder mensen dat willen doen. Maar, zo stelt hij, de media kunnen er ook wat aan doen om het bewustzijn rondom chocolade te vergroten. Hij constateert dat weinig tijdschriften over chocola schrijven.

De interviewer merkt op dat de boeken die Georg schreef [Chocolate, the Reference Standard, in Duits en Engels verschenen] eerst moesten worden gerecenseerd, voordat de mensen zich ervan bewust werden. In oktober 2010 verscheen de eerste versie, waarin 2700 chocolades van 271 ondernemingen werden beoordeeld. In de tweede uitgave waren dat er 4000 van 550 chocolademakers uit 70 landen.

Het blijft uiteindelijk handwerk

Ambachtelijke bean-to-bar

In zijn boeken waardeert Bernardini de bean-to-bar producenten hoger. Dat zijn de chocolademakers die van de boon tot de reep zelf produceren.
“Zij weten wat het is om met de machines om te gaan,“ aldus Bernardini. ze maken geen gebruik van een derde die ze het werk laten doen en kopen geen cacaomassa in. Ze maken het zelf.
Maar ja, ook Lindt werkt bean-to-bar.
“Het handmatig produceren kan je ambachtelijk bean-to-bar noemen,” aldus Bernardini. Wij van ClearChox weten dat de meeste ambachtelijke producenten kwalitatief goede bonen kopen en ze ook nog eens met de hand selecteren. Dat kan de industrie zich niet veroorloven. ClearChox let ook op maatschappelijk engagement, onder andere door de boeren een goede prijs te betalen.


De winkel van Georgia Ramon in Bonn

De beste

“Ik wil helemaal transparant zijn. In de winkel is ook alles open,” zegt Bernardini. Ze hebben momenteel zo’n dertig prachitige origine chocolades, dus waarbij boer of coöperatie bekend is, bovendien heerlijke dragees en chocoladeknotsen om chocolademelk te maken. (U vindt ze hier.)
“Het is niet zo zeer moeilijk om chocolade te maken. Okay, je moet kennis hebben en het fingerspitzengefühl. Maar het is  moeilijk om een merk op te bouwen.”
In zijn boek beoordeelt hij merken met nul tot zes peulen.
Op de vraag hoe hij zijn eigen chocola zou beoordelen, antwoordt hij: “Vijf. Op basis van creativiteit en de vele bijzondere soorten. Onze pure chocolades zijn al wel sensationeel. Met de aromatische soorten [met smaakjes, CC] zijn we volgens mij de beste op de markt.”

2 gedachten over “Georg Bernardini: Affiniteit met goede chocola ontbreekt”

  1. Deze bars staan wel op mijn lijst voor het komende jaar. Maar in België weet het merendeel niet dat in Duitsland chocolade wordt gemaakt en dat maakt het moeilijk om dit te verkopen hier te Kortrijk. Ik noem dit een chauvinistische kijk en dit kan alleen maar veranderen als we dit laten proeven aan zo veel mogelijk mensen hier.

    Beantwoorden
    • Mee eens Geert. Wij zoeken ook nog altijd meer ‘out of the box’ denkers zo als jij. Het merk Georgia Ramon is een van ons best verkopende chocolades. Dit komt door de combinatie van een opvallende en aantrekkelijke verpakking met daarin ook nog eens hele mooie chocolade. Vaak bij zon’n mooie verpakking ontbreekt het aan het kwaliteit binnen in. In dit geval zijn beide dus aanwezig en zie je meteen dat het werkt.

      Beantwoorden

Plaats een reactie