Georgia Ramon op TV

Op 15 juli 2017 ging het in de WDR-serie „Ausgerechnet…“ (uitgerekend) helemaal over chocolade. De kijker kreeg een globaal beeld van de chocoladewereld. Van massaproductie met een miljoen repen per dag tot het kleine, fijne vakmanschap van Georg Bernardini. Als klap op de vuurpijl werd door vier jonge dames supermarktchocolade geproefd.

De uitzending duurt 44 minuten – kijk alles, of als je geen geduld hebt, het item over Georgia Ramon bevindt zich tussen minuut 16:20 en 24:40.

Kijk hier naar de uitzending (uiterlijk houdbaar tot 15 juli 2018)

Bij een rondgang door het chocolademuseum in Keulen leert men dat cacao rond de evenaar groeit. De oogst van cacao is een zware klus en maakt duidelijk dat de boeren de zwakste schakel in de handelsketen zijn. Bij het Berlijnse klassieke chocoladebedrijf Rausch wordt duidelijk gemaakt wat en waarom het prijsverschil bestaat tussen daar gemaakte repen van verfijnde cacao en de aantrekkelijk geprijsde repen in de lila verpakking die men in meeste de supermarkten vindt.


Stap voor stap
Bij Georgia Ramon wordt in de uitzending stap voor stap verduidelijkt hoe chocolade wordt gemaakt. Dit wordt even later afgezet tegen een fabriek die een miljoen repen per dag maakt voor allerlei labels. Georgia Ramon verwerkt pakweg 3 ton cacao per jaar, de fabriek tien ton per maand. Voor een kleine onderneming zijn de kosten per verwerkingsstap hoog. In de massaproductie zijn de winstmarges gering, maar draait het om volume.


Blindproeverij
Ab der 26. Minute der Sendung gibt es eine Blindverkostung, bei der vier Freundinnen Schokolade von Lindt, Milka und Rausch probieren. Sie sollen  ihren Favoriten benennen und raten, welche Tafel die Teuerste war. Die Geschmacksbenennungen gingen wohl über süß, sehr süß und lecker hinaus. Es gab aber keine Qualitätsschokolade von z.B. Georgia Ramon zu probieren.

Tegen het einde van de aflevering gaat het weer naar Berlijn, naar Rausch, naar het restaurant. Hier maakt men allerlei gerechten, smakelijk en pikant, waarin pure chocolade op subtiele wijze wordt gebruikt. De presentator, Daniel Aßmann geniet van elke hap.


Prijs en waarde
Afsluitend kan worden gesteld dat in deze uitzending duidelijk wordt hoe chocolade wordt gemaakt en wie er aan verdient. En dat de chocolade die men lekker vindt, niet duur hoeft te zijn. De belangrijke vraag is echter of men werkelijk weet hoe chocolade eigenlijk smaakt. De gangbare chocola wordt met veel suiker en goedkope Afrikaanse massacacao gemaakt. Van wijn en koffie weten de meeste mensen wel dat er grote verschillen bestaan. Maar voor cacao en chocola is dat voor velen nieuw.


Experts zeggen dat om een juiste indruk te krijgen van de aroma’s van de cacao, een reep van 70% het beste is. Dus dat betekent: minder suiker, meer smaak. Wil men dus goede chocola en BIO èn waarbij de cacaoboer ook nog een aardige prijs krijgt, dan is die beduidend duurder dan wat in de supermarkt ligt.

Goede chocola heeft veel namen: Georgia Ramon, Kuná, Kacau, Idilio, Alexandre Bellion, Naïve, Hoja Verde, Jordi’s, Mesjokke,….

 

Plaats een reactie