Kallari – het begin

Kallari logo 300x300De Asociación Kallari is een boerencoöperatie van cacaoproducenten uit Tena, provincie Napo, in het Amazonegebied van Ecuador. Kallari omvat de volledige waardeketen van cacao. Van de teelt, de oogst tot aan de afgewerkte chocolade. Tree to bar, heet dat.

Twee chocolademerken uit vrijwel hetzelfde gebied en allebei hartstikke goed: Op 10 kilometer afstand van Tena, ligt Archidona. Daar is de Kichwa-coöperatie Wiñak gevestigd, die nu met 211 families werkt. (Lees ook dit.) Van die cacao worden de chocolades Kuná en Chocoé gemaakt. Repen van het merk Kallari zelfs in dezelfde fabriek, Ecuatoriana, in Quito.

Het begin
Kallari betekent, in Kichwa, ‘het begin’. De coöperatie bestaat uit meer dan 850 gezinnen in 135 Kichwa gemeenschappen. Nog zo’n 1400 gezinnen profiteren direct als partner van de activiteiten van Kallari. Deze gemeenschappen zijn gevestigd aan de rand van het Unesco biosfeer Sumaco.

Tena, EcuadorDe coöperatie ondersteunt haar leden met technische bijstand van planten tot oogsten. Ook bij het verzamelen, de behandeling na de oogst en de marketing van de cacao en de chocolade.

Oorsprong en Identiteit
Kallari is, sinds 2003, een actieve organisatie, toen begonnen ze met 400 families in 21 gemeenschappen. Haar belangrijkste doelstelling is om het inkomen voor Kichwa gezinnen te verbeteren, zodat ze in hun basisbehoeften kunnen voorzien. Zonder de noodzaak om bomen te kappen of hun land te verkopen.

De cacaoproductie wordt uitgevoerd onder een agroforestry systeem genaamd chakra. Dat is een kleine productie-omgeving en heeft een verscheidenheid aan bomen, fruitbomen en andere gewassen. Dit type bosgebruik is nauw verbonden met het behoud van onze tradities en onze manier van leven. Het beschermt niet alleen de verschillende plantensoorten, maar ook de dieren en de leefomgeving van de bewoners.

Edele chocolade, fijne aroma en natuurlijk biologisch
Elk van de families heeft een chakra van tussen 0,5 en 2 ha. Hier groeit de nacional, dé fijne cacao van Ecuador. Één van de edelste aromacacaos in de wereld vanwege zijn florale (bloemige is ook goed, maar dit woord hoort ook bij aardappels) aroma. De cacaoplantages en het hele proces heeft internationaal erkende biologische certificering.

Nieuwe fabriek
Molding bars IKallari streeft ernaar om een product te verkrijgen dat voldoet aan hoge kwaliteitseisen en, uiteraard, de bijbehorende verwachtingen van u, de liefhebber.

Met de steun van de Ecuadoriaanse overheid bouwen we een fabriek voor de productie van onze biologische chocolade. De fabriek is uniek in zijn ontwerp en afgestemd op het ecosysteem en de Kichwa cultuur. Door de architectuur en het gebruik van bouwmaterialen uit de regio is inbedding in hun natuurlijke omgeving gewaarborgd. De fabriek is uitgerust met de beste technologie voor de productie van chocolade.

De producten
Asociación Kallari maakt chocoladeproducten. Voor ons, voor u, de consumentenmarkt, zijn dat bijvoorbeeld de repen van het merk Kallari en het merk Sacha. De Kallari reeks wordt met 100% gecertificeerde biologische ingrediënten gemaakt in Quito, bij Ecuatoriana de Chocolates. De handgemaakte chocolade Sacha bevat biologisch gecertificeerde cacao. Die repen worden gemaakt bij Confitería Salinerito in Salina

 

Plaats een reactie