Krakakoa: fine flavour uit Indonesië

Krakakoa bewijst dat het mogelijk is goed smakende origine chocolade te produceren in Indonesië. De reactie van een vrouw die Krakakoa proefde bij onze stand op Chocoa bevestigde dat nog eens: “Ik heb veel vrienden en kenissen in Indonesië,” zei ze, “die sturen mij altijd chocola. Hele vieze chocola. Maar deze is lekker. Ik koop ze allemaal en stuur ze hen!”


Direct naar het Krakakoa-assortiment


Derde cacaoproducent

Indonesie is wereldwijd, na Ghana en Ivoorkust, derde in cacaoproductie. Het grootse deel van deze productie is ‘bulk-cacao’, net als de meeste Afrikaanse. Onder de cacaoboeren heerst, net als in Afrika, veel armoede. Toch wordt er in Indonesië ook een kleine hoeveelheid ‘fine flavour’ cacao geproduceerd.


cacao oogst op Java, 1918 uit de collectie van het Tropenmuseum

Cacao is volgens sommige bronnen aan het einde van de achttiende eeuw geïntroduceerd in Indonesië, terwijl andere beweren dat de eerste cacao al in de zestiende eeuw werd geïntroduceerd. Het zou oorspronkelijk uit Acapulco komen en eerst op de Filipijnen zijn gecultiveerd. Van daar zouden enkele plantjes of zaden naar Indonesië zijn gebracht. Cacao werd vooral onder dwang van de koloniale heersers (Nederland dus) aangeplant en gecultiveerd.
Ook in Indonesië kregen boeren te kampen met plagen en ziektes die de oogsten aantastten. Dit in combinatie met lage marktprijzen zorgden ervoor dat cacao tegen het einde van de 19e eeuw steeds werd vervangen door meer winstgevende gewassen.
Eind 19e eeuw werd criollo cacao vanuit Venezuela op Java geïntroduceerd met als doel de cacaoteelt nieuw leven in te blazen. Aan het begin van de twinitigste eeuw probeerde Van Hall door genetische selectie de kwaliteit wat op te krikken. In de laatste periode van de twintigste eeuw stond de cacaoteelt voornamelijk onder leiding van de Indonesische regering. Hoewel Indonesië nu de derde grootste producent ter wereld is, produceert het land lang zoveel niet als zou kunnen.
Ook de kwaliteit laat over het algemeen te wensen over. Dit is te wijten aan onderontwikkelde landbouwtechnieken en gebrek aan kennis op het gebied van fermenteren en drogen. De regering promoot vooral het gebruik van pesticiden en fertilizers, wat de situatie niet lijkt te verbeteren.


Èchte kwaliteit

Alexandre bij Krakakao in Indonesië

Tegenwoordig worden zowel forastero, trinitario als criollo cacao verbouwd. De Java criollo met haar rode peulen en witte cacaobonen staat bekend om haar sterk aromatische karakter en is geliefd voor het maken van melkchocolade met een sterke cacaosmaak.
De trinitario is lichtgroen tot geel en heeft lichtpaarse, soms ook enkele witte, bonen.

De kwaliteit van Indonesische cacao wisselt sterk, afhankelijk van de soort, de productie en verwerkingsmethoden.

Krakakao stuurde ClearChox ruim een jaar geleden de eerste samples. Die voldeden niet aan de kwaliteitseisen. Op ons verzoek is topchocolatier Alexandre Bellion toen naar Indonesië gereisd om te onderzoeken wat kon worden verbeterd.
En dat is gebeurd!

Gemaakt in Indonesië, met lokale cacao waarbij er een nauwe samenwerking is met de cacaoboeren, die worden getraind, begeleid en uiteraard een uitstekende prijs voor hun cacao krijgen. De fabriek ligt op het zuidoostelijke puntje van Sumatra, tegenover Java.


locatie van de fabriek op zuidoost Sumatra

Origines en smaakvariaties

Naast repen van verschillende origines Sumatra 70%, Sulawesi 75%, Bali 85% en Kalimantan 75% is er een aantal fijne smaakvariaties: zeezout en peper is verassend subtiel, daarnaast klassiekers als gember en chili en donkere melkchocolade met kaneel of koffie. Indonesië is natuurlijk van oudsher het land van de specerijen en ze weten deze smaken dan ook heel goed te combineren met de juiste cacaopercentages.  Bekijk hier het gehele assortiment van Krakakoa.


 

 

cacaoboeren krijgen hulp bij het verbeteren van (milieuvriendelijke) landbouwtechnieken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bronnen

https://www.chocolatiers.co.uk/blogs/guides/16614204-indonesian-cacao 
http://choco-story-brugge.be/ENG/indonesia.htm
http://www.gbgindonesia.com/en/agriculture/article/2014/indonesia_s_booming_cocoa_industry_puts_farmers_to_the_test.php 
https://fr.wikipedia.org/wiki/Histoire_de_la_culture_du_cacao

Plaats een reactie