Madécasse Impact Report 2017

Madagaskar is een uniek land. Er leven unieke diersoorten die door de afscheiding van het Afrikaanse vaste land bij gebrek aan natuurlijke vijanden daar hebben overleefd. De natuur is wonderschoon. Maar het is ook een van de armste landen ter wereld.

90% Van de bevolking leeft op of onder de door het IMF gestelde armoedegrens. Daarom is chocolade van Madécasse belangrijk.

Één van de zaken die Madécasse onderscheidt van vele andere chocolades is dat ze direct bij de boeren inkopen. Tegen een goede vaste prijs, die niet fluctueert met de marktprijs. Ze heeft de organisatie Wildlife Returns gevraagd haar activiteiten tegen het licht te houden en daaruit vloeit dit Impact Report 2017 voort.


Hier gaat u naar de chocolades van Madécasse


Betere omstandigheden

 • Betere werkomstandigheden en zakelijke relaties voor de telers
 • Toegang tot microfinanciering en de mogelijkheid tot het sparen van geld
 • Meer geld om schoolgeld te betalen
 • Meer koopkracht voor o.a. betere huizen en toegang tot elektriciteit door aankoop van zonnepanelen
 • Verbeterde voedselzekerheid voor de boerenfamilies
 • Kinderen gaan meer en langer naar school
 • Minder ziektes en diarree, kortom, betere gezondheid, door schoon drinkwater
 • Betere toegang tot gezondheidszorg
 • Hogere agrarische productiviteit


Direct Trade

Madécasse doet al langer direct zaken met de coöperaties COKAFA, waarin boeren uit zeven dorpen zijn verenigd, en sinds kort ook Tsy Ampoiziko. Ze betaalt grofweg 55% meer dan de gemiddelde marktprijs voor cacao – hiervan profiteren in 2017 zesentachtig telers. En voorts:

 • Scholing en materiaal voor telers om een hogere kwaliteit cacao te krijgen (die ze voor een hogere prijs kunnen verkopen)
 • Langetermijncontracten en consistente betaling
 • Leveren van vijf nieuwe fermentatiesets, bestaande uit drie kisten elk plus ondersteuning
 • Bouwen van een betonnen muur rond de cacao-opslag en vergroten van het droogoppervlak
De cijfers voor Ivoorkust en Ghana zijn de bedragen die aan de exporteur worden betaald. De boeren krijgen vaak minder.

De prijs die de boeren van Madécasse krijgen is 3,12 USD per kilo. In Ecuador kost “gewone” cacao ongeveer 90 USD/quintal (ca. 46 kg).  Dat is 2 USD per kg. Maar de boeren krijgen dat niet. Er zitten opkopers tussen. Minstens twee schakels. Daarentegen doet kwaliteitscacao in Ecuador tot wel 250 USD/kg. In dat geval krijgen de boeren c.q. coöperaties dat geld wel.


Geen macht en geen middelen

Maar kleine boeren hebben niet de macht en de middelen om een goede prijs te bedingen. En vooral Afrikaanse boeren lijden. In de tabel staat dat in Ghana 1,91 USD en Ivoorkust 1,88 USD per kg wordt gerekend. Dat is bij de handelaar aan de kade. Boeren in de binnenlanden van bijvoorbeeld Kameroen – we hebben het uit betrouwbare bron – krijgen 0,30 – 0,50 USD per kilo. En er is een redelijke kans dat dit uiteindelijk als cacao uit Ivoorkust wordt geleverd. Cacaobonen gaan daarheen waar opkopers de beste prijs kunnen maken.
Een bedrijf als Belcolade rekent voor 70% couverture – dat is kant-en-klare chocola waar een patissier mee kan werken – € 3,00/kg. Van een andere hele grote chocoladebedrijf is bekend de kostprijs voor chocola, all-in, 90 cent per kg bedraagt.

Dit sluit aan bij de prijs die voor gangbare repen in winkels wordt betaald. Na transport, groothandel, verpakking en meer, is dus een winkelprijs van € 0,90 – € 1,70 (incl BTW) per 100 gram niet zo vreemd. Die cacaoboeren leven onder het bestaansminimum.

En daarom kost een reep Madécasse van 75 gram € 4,25. Opdat ieder in de keten een eerlijke vergoeding krijgt, te beginnen bij de boer.

Het rapport eindigt met de volgende tekst: “Madécasse bouwt een nieuwe fabriek op Madagaskar. De invloed hiervan zal erg groot zijn. Vandaag de dag is Madécasse nog een relatief klein bedrijf, maar als de verkoop groeit, groeit de invloed op milieu en de sociale omstandigheden.”

Noot ClearChox: Madécasse werd tot voor kort op Madagaskar gemaakt bij Cinagra, maar ze bouwen momenteel zelf een fabriek op het eiland. Die moet eind 2017 gereed zijn. Van zomer 2017 tot primo 2018 is de productie tijdelijk verhuisd naar ICAM in Italië. En daarmee is ook de verpakking veranderd.

Open en download hier het Madécasse Impact Report 2017 (PDF)

 

 

3 gedachten over “Madécasse Impact Report 2017”

 1. bedankt om dit te delen, ik gebruik dit artikel zeker om mijn klanten te overtuigen deze chocolade te kopen. Men moet maar eens bewust worden van de manier van werken van deze levensnoodzakelijke benadering om de mensen een waardig bestaan van leven aan te bieden. Dank zij cacao/chocolade kan men heel ver geraken en dit is hier toch maar eens bewezen, geweldig.

  Beantwoorden
  • De repen van Madécasse hebben een consumentenprijs van 4,25 incl BTW. Wij verkopen meest aan winkels. dus hanteren wij zelf de aanbevolen prijs. Dit is 4,01 excl. BTW. Winkeliers verdubbelen meestal hun prijs. Dus de inkoop bij hen ligt rond de 2,10 per reep. Ook wij hebben onze marge, dat is overigens een ongebruikelijk lage, want anders wordt de chocola te duur. Maar we kopen in (financieren dus voor), hebben een magazijn, computersystemen, HACCP en BIO-keuringen en meer bedrijfskosten. Onze inkoop – incl. transport, heffingen e.d. – ligt rond de 1,68. Hoe de kostenverdeling op Madagaskar ligt, weet ik niet exact. Ik weet wel dat de boeren goed betaald krijgen en een – naar Madagaske maatstaven – goed inkomen.

   Bij de verwerking van cacaobonen wordt ongeveer 75% gebruikt. Dus voor een 100 grams reep 75% wordt ongeveer 100 gram cacaobonen gebruikt. Dus voor een reep van 75 gram 70% zijn ook ongeveer 75 gram cacaobonen nodig.
   Dus van een kilo bonen worden pakweg 14 repen gemaakt.
   Als opkopers de bonen bij de boeren halen, mogen de boeren De Heer op hun blote knieen danken als ze een dollar per kg krijgen. Aan de haven is het dan tegen de 2 dollar per kg. Er zijn natuurlijk nog andere ingredienten dan cacao, er zijn machines nodig (aanschaf, afschrijving), medewerkers die de chocola in repen gieten, verpakking, maar duidelijk is dat op deze wijze veel meer geld op en in Madagaskar blijft.

   Beantwoorden

Plaats een reactie