Mesjokke valt in de prijzen

Twee repen van het in Nederland (bij Utrecht) geproduceerde chocolademerk Mesjokke zijn onlangs met respectievelijk zilver en brons gewaardeerd door de Academy of Chocolate. Dat betekent internationale erkenning.


Vooralsnog een niche in de chocoladewereld, maar bean to bar origine chocolade rukt internationaal op. Het Nederlandse merk Mesjokke is dit jaar door de Academy of Chocolate gewaardeerd met twee awards: brons in de categorie ‘flavoured white chocolate’ voor de Natural Blonde reep, en zilver in de categorie ‘dark chocolate under 80%’ voor de 72% Mystery Dark met cacao van Kokoa Kamili Tanzania. (Bij mystery dark is het telkens een mysterie welke cacao wordt gebruikt. Echt iets voor de liefhebber.)

Na het behalen van een twee sterren bij de Great Taste Awards 2017 voor de Mesjokke Stardust (45% donkere melkchocoladereep) is dit een fantastisch vervolg voor de makers Per Vonk en Luc Janssens. Van de vier verschillende repen die ze maken zijn er nu drie in de prijzen gevallen. Daarmee zet het merk zich stevig op de kaart als kwalitatief hoogstaande chocoladeproducent.


Bean to bar wil zeggen dat de gehele productie -van cacaoboon tot aan de reep- in handen is van één gespecialiseerde maker. Maar dat doet een bulk-producent als Barry Callebaut ook. Maar bij ‘origine chocolade’ gaat het om hoge kwaliteit cacao, vaak van één plantage, coöperatie of regio, die een heel specifieke smaak geeft. Op die manier wordt chocolade iets waar de liefhebber een pallet aan smaken in kan herkennen van zuur tot aan aards, noten en gedroogd fruit – net als bij de iets betere wijnen. Dat gaat dus veel verder dan de chocoladerepen die in de supermarkten te vinden zijn. Die zijn meest eendimensionaal van smaak (vaak doet het denken aan een vleug kokos.)


Mesjokke werkt, zoals veel bean to bar makers, zo direct mogelijk met plantages samen om ervan verzekerd te zijn dat de boeren een goede prijs krijgen betaald en dat er van vormen van slavernij of kinderarbeid geen sprake is. Door de kleine schaal waarop deze makers werken is dat ook makkelijker te waarborgen.


Voor de consument is er dus nog een heel nieuw segment te ontdekken. Met makers als Mesjokke wordt er in ieder geval een grote stap gezet in de erkenning van eerlijke, hoogwaardige en erg smakelijke chocolade.

Ga hier naar de pagina om Mesjokke chocolade bestellen

Plaats een reactie