Nate Engle van Madécasse bij Chocolatl in Amsterdam

Nate Engle van Madécasse geeft een presentatie bij Chocolátl in Amsterdam. Met schaalmodel fermentatie box op de rechter foto.

Nate Engle van Madécasse was onlangs in Nederland en ging op stap met Daan. ClearChox is distributeur van Madécasse in de Benelux en Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Nate woont op Madagaskar en managet daar de zaken voor Madécasse. Dit was de eerste keer dat we hem ontmoetten. Onderdeel van deze ‘Dutch Tour’ was een presentatie bij Chocolátl in Amsterdam op donderdag 14 juni 2018.


Adil, de eigenaar van de winkel ontving een klein maar fijn gezelschap zoals altijd met een glas prosecco en de intieme gastvrijheid die we gewend zijn bij Chocolátl.


De uitdagingen van lokaal produceren

Nate is de enige Amerikaanse werknemer van Madécasse die permanent op Madagaskar verblijft. Hij gaf een presentatie over Madécasse, met alle uitdagingen en moeilijkheden die het opzetten van zo’n bedrijf in een land als Madegaskar met zich meebrengt. Waarom ze, ondanks dit, tóch lokaal chocolade willen blijven produceren? De oprichter van Madécasse, Tim McCollum, kwam daar als ontwikkelingshulpverlener. Hij wilde meer doen voor het land en vooral voor de armste lagen van de bevolking. Lokaal produceren is verreweg de beste manier om de economie van een land te ondersteunen. Hierdoor krijgen ook de mensen aan het begin van de handelsketen (zoals cacaoboeren) een eerlijk inkomen,. Dus voor Madécasse is er eigenlijk geen andere optie; het zit in het DNA van het bedrijf, om het zo maar te zeggen.


Wetenschappers, zoals de Wageningse professor Niek Koning, zeggen dat als de landbouw niet is ontwikkeld in een land, de economie moeilijk van de grond komt. Dat geldt vooral Afrika, waarbij de Wereldbank bij het verlenen van kredieten inzette op industrie en productie. Dat faalt. Dit in tegenstelling tot Aziatische landen, die na hun koloniale bestaan eerst focusten op de landbouw. (Kijk hier een interview met Niek Koning hierover. Neem de tijd.)


4 Miljoen repen per jaar

Madécasse begon haar productie in 2008 in een fabriek op Madagaskar. Vanwege meningsverschillen met de eigenaar over het productieproces, besloten ze zelf een fabriek op Madagaskar te bouwen. In 2017  verhuisde de productie tijdelijk naar Italië. Inmiddels is de bouw ver gevorderd. Volgens Nate, voorzichtig uitgedrukt, was het geen proces zonder obstakels en is veel geduld en doorzettingsvermogen vereist. Maar niets is onmogelijk. Naar verwachting wordt de fabriek dit najaar (2018) in gebruik genomen en kunnen ze met de productie van grofweg vier miljoen lokaal geproduceerde repen per jaar beginnen. Het streven is om binnen een aantal jaar op 10 miljoen uit te komen.
Van de bouw van de fabriek heeft Nate menig slapeloze nacht gehad. Maar hij maakt zich geen zorgen over de hoeveelheid cacao die nodig is voor het produceren van dat aantal.
“De cacao is er. Het is alleen een kwestie van meer boeren opleiden zodat ze ons de kwaliteit kunnen leveren die wij nodig hebben. Boeren staan te trappelen om hun cacao aan ons te verkopen, omdat we een veel hogere prijs dan de marktprijs betalen. Maar dan moet de kwaliteit ook goed zijn,” zegt Nate.

Nate gebruikte dit beeld van een situatie die in Madagaskar niet geheel zeldzaam is – onvoorspelbare problemen met infrastructuur- om te illustreren hoe uitdagend het opzetten en runnen van een chocoladebedrijf in Madagaskar kan zijn. Foto © Nate Engle

Bijzondere cacao

Volgens Nate is in principe alle cacao in Madagaskar potentieel fine or flavour cacao (een normering die het ICCO aanhoudt, de andere categorie is bulk). Potentieel omdat het bijzondere klimaat, de bodem en de variëteit die er groeit – criollo – zorgen voor een bijzonder smaakvolle cacao. Echter, de realiteit is dat het grootste deel van de cacaoboeren op Madagaskar niet over de kennis en middelen beschikt om de cacao op de juiste manier te fermenteren en te drogen. Want dat is uiteindelijk bepalend voor de smaak en kwaliteit.


Doorgesneden verse cacaobonen van Madagaskar; wit duidt op de criollo variëteit. Foto © Nate Engle

Know-how is goed, know-why is beter

Madécasse is bezig deze situatie te veranderen door de boeren op te leiden in het fermenteren en het drogen van de cacao. Zo vangen ze ook een hogere prijs dan als ze de natte, ongefermenteerde bonen leveren. Madécasse gaat zelfs nog een stapje verder: Ze nemen boeren mee naar de fabriek waar ze zelf ervaren hoe het is om de cacaobonen tot chocolade te maken. Zo leren ze ook waarom goed fermenteren belangrijk is en hoe de smaak van de cacao zich verder in het proces van chocolade-maken ontwikkelt.


Persoonlijke band

Nate is Kerstman in de dorpen waar de cacao vandaan komt.

Op de website van Madécasse staat dat ze alle cacaoboeren persoonlijk kennen en op zeer regelmatige basis het contact onderhouden.
We know the farmers we work with on a daily basis. And they know us. We share meals in their homes and we share a vision for prosperity.
Dat dat geen leugen is hebben we zelf kort geleden nog ondervonden. Kunstenares Laura Reiman schilderde voor de portrettengallerij op onze website één van de vrouwen die cacao voor Madécasse verwerkt. Nate kon ons precies vertellen wie ze was, waar ze woonde en hoeveel kinderen en kleinkinderen ze had. Ze hebben haar zelfs een ingelijste kopie van het schilderij gegeven. (Voor het volledige artikel over het protret klik hier.)
Voor Madécasse is die persoonlijke band met de boeren heel belangrijk, niet alleen omdat de kwaliteit van de chocola er vanaf hangt, maar ook omdat deze mensen de reden zijn waarom ze het bedrijf zijn gestart.

En dat is toch wat Madécasse nét een beetje anders maakt dan de meeste gangbare, louter op winst georiënteerde bedrijven.


Beschermen van de natuur

Naast het verbeteren van de levensstandaard van de cacaoboeren en het stimuleren van de lokale economie, houdt Madécasse zich ook bezig met het beschermen van de lemuren op het eiland. Uit onderzoek van de Bristol Zoological Society (BZS) en University of the West of England in samenwerking met Madécasse, dat deze bijzondere, met uitsterven bedreigde diertjes zich erg thuis voelen op cacao- en vanilleplantages. (Voor het volledige artikel over dit onderwerp klik hier)
Madécasse wil daarom nu ook structureel met de cacaoboeren samen gaan werken bij het aanplanten van nieuwe cacaoplantages, zodat ze genoeg andere bomen en gewassen tussen de cacaobomen zetten om de natuurlijke habitat voor deze dieren weer uit te breiden. In alle opzichten goed bezig, dus.

Klik hier om naar de pagina van Madécasse te gaan en meteen deze heerlijke chocolade te bestellen.

 

2 gedachten over “Nate Engle van Madécasse bij Chocolatl in Amsterdam”

Plaats een reactie